Parkeren kost teveel

Hoewel niet helemaal volledig en correct uitgevoerd, geeft een onlangs wereldwijd uitgevoerd onderzoek aan dat de vier grote Steden van Nederland in de top twintig van de duurste steden van de wereld staat. De duurste steden voor wat betreft de hoogt van parkeergeld. Amsterdam staat op nummer één en Den Haag op nummer vier in de lijst van steden waar je per dag het meeste kwijt bent om te mogen parkeren.

Het onderzoek, gehouden door Colliers, wil een wereldwijd beeld geven van de parkeerkosten aan mensen die ergens ter wereld commercieel vastgoed willen kopen en dan met name in de financiële centra van de wereld. De grootste fout geven ze bij Colliers zelf al aan: de onderzoeksmethode per land varieert nogal. Een andere fout is dat Colliers de “central business districts”, de zakencentra van de steden onderzoekt terwijl dat in bijvoorbeeld Amsterdam eerder in Zuid ligt dan in het historische centrum. Een derde fout is dat er in Nederland in de nabije omgeving vaak goedkope alternatieven zijn, zoals parkeergarages met een maximum dagtarief of een lager tarief vlakbij. Parkeren in Amsterdam hoeft geen zeventig dollar per dag te kosten. Maar toch: parkeren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is veel te duur.

De VVD in Amsterdam is in actie gekomen tegen de schrikbarend hoge tarieven. Ze willen, bij monde van Eric van der Burg, dat de parkeertarieven met gemiddeld één euro verlaagd worden. Marieke van Doornick van GroenLinks in onze landelijke hoofdstad vindt daarentegen dat het tarief nog verder verhoogd moet worden naar tien euro per uur vanaf 2012. Dat zal ze leren, die vervuilende autorijders die maar zonder aanleiding achter het stuur kruipen! Het lijkt wel of de huidige Amsterdamse regenten de hoofdstad willen transformeren naar een middeleeuws, autovrij museumdorp. Ik ben benieuwd wanneer er in de andere grote steden actie ondernomen gaat worden tegen deze schrikbarende tarieven.

Dat maar liefst vier Nederlandse steden in de top twintig staan is op zich een gegeven waar we ons als goedwillende autorijders best boos over mogen maken. In die top staan namelijk wel de steden met het hoogste uurtarief. De vraag is of de parkeertarieven werkelijk nog verder omhoog kunnen, er wordt immers nog volop geparkeerd, of dat de alternatieven zo schrikbarend slecht van kwaliteit zijn dat geen mens er gebruik van wil maken. Ik vraag u lezers: waarom maakt u geen gebruik van de alternatieven?

Dan tot slot: wilt u een dagje winkelen en niet teveel kwijt zijn aan parkeergeld? Overweegt u dan eens Zagreb of Johannesburg, daar raakt u uw auto altijd kwijt.