Stilstand is vooruitgang

Ik kwam van de week iets aardigs tegen in Maastricht, iets dat men vaker zou moeten doen. Betaald krijgen als je parkeert, wie wil dat nu niet?

We zijn er met zijn allen inmiddels aan gewend dat we moeten betalen om te kunnen parkeren. Steeds meer mensen moeten in hun eigen straatje een parkeervergunning hebben. Of je nu in het centrum van de stad woont of in een wijkje aan de rand van de stad, het reguleren van parkeren rukt op in Nederland. Parkeren in een binnenstad of parkeergarage kost tegenwoordig een vermogen. Neem nu Utrecht, waar ik woon, daar betaal je ruim vier euro per uur om te mogen stilstaan.

Eigenlijk is het best wel een tegenstrijdige gedachte. De overheid wil graag dat we de auto laten staan maar voor dat stilstaan moet je dan wel fors betalen. Stilstaan is bijna duurder dan rijden. Zou het niet een aardige gedachte zijn als de overheid u zou belonen als u de auto laat staan?

Een beloning op een andere manier is de volgende. Vorige week was ik in de Brusselse Poort in Maastricht. In dat megawinkelcentrum hebben ze betaald parkeren. Het aardige van parkeren in de Brussels Poort is dat je daar je parkeergeld terugkrijgt.

Betaald parkeren is in de Brusselse Poort ingevoerd om te voorkomen dat daar mensen met een andere bestemming parkeren. Het is de bedoeling dat het winkelend publiek de parkeerplaatsen gebruikt en niet de werknemer uit, laten we zeggen, de binnenstad. Of, zoals ze zelf op http://www.brusselsepoort.nl/parkeren.htmluitleggen: “De parkeervervuilers, mensen die hun auto de hele dag op uw parkeerplaats zetten, hebben pech. Zij zullen wegblijven ten gunste van u, onze klant.”

De eigenaar van de parkeerplaatsen vindt het geen goed idee om mensen die in het winkelcentrum hun geld komen uitgeven, ook nog te laten betalen voor parkeren. Met een uitgekiend spaarsysteem, dat gebruikt maakt van een chipcard, sparen klanten parkeergeld bij elkaar en kunnen daarmee dus gratis parkeren.

Dat is pas een aardig gebaar van die ondernemers. Het aardige is verder dat je de zogenaamde “citychip” of “giftchip” ook kunt gebruiken om klanten op een andere manier te belonen. Zo zou je een klant ook een gratis kopje koffie kunnen aanbieden in een van de restaurantjes in het winkelcentrum. Misschien moest de overheid ook maar eens over “klantenbinding” gaan nadenken?