EU investeert 5,6 miljoen in zelfparkerende auto

De EU heeft 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van techniek waardoor auto’s zichzelf kunnen parkeren. 

0771812001406820017_largeAan dit project van het zogeheten V-charge consortium werken onderzoekers uit Duitsland, Italië, het VK en Zwitserland mee. Zij ontwikkelen een volledig geautomatiseerd parkeer- en oplaadsysteem voor elektrische auto’s op openbare parkeerplaatsen. Het systeem is eerder dit jaar getest bij de vluchthaven van Stuttgart en moet in de komende jaren beschikbaar worden.

Autonoom

Automobilisten kunnen hun auto bij het parkeerterrein achterlaten en met een smartphone-app het parkeerproces in gang zetten. Het voertuig legt vervolgens verbinding met de server van het parkeerterrein en rijdt autonoom naar de voor hem bedoelde parkeerplaats. De elektrische auto kan ook worden geprogrammeerd om naar een oplaadplek te rijden. Bij terugkomst kan de berijder zijn auto met de app oproepen om voor te komen rijden.

Op den duur wordt er ook een autonoom parkeersysteem ontwikkeld voor parkeerplaatsen aan straat. In 2015 moet het project zijn afgerond.

Vicepresident van de EC Neelie Kroes is enthousiast: “We moeten vooruit denkt en slimmere manieren vinden om ons voort te bewegen en om tijd, geld en het milieu te sparen. Wie wil er nu niet minder tijd besteden aan het parkeren van zijn auto? Ik kijk ernaar uit om het V-Charge systeem te gebruiken.”
Bron: Automotive Online